Lukas Dhont regie & scenario


Lukas Dhont werd geboren in Gent en studeerde aan het KASK School Of Arts. Zijn kortfilms CORPS PERDU en L’INFINI vielen verschillende malen in de prijzen. Tijdens zijn studies legde Lukas zich vooral toe op fictie maar hij verkende ook de mogeklijkheden van de docu.

In 2016 nam Lukas deel aan de Cannes Cinéfondation residency met het scenario voor zijn eerste langspeelfilm, GIRL. De film neemt een aantal thema’s onder de loep die Lukas al eerder verkende, zijnde dans, transformatie en identiteit. Lukas werkt geregeld samen met choreograaf en danser Jan Martens, met wie hij het stuk “The Common People” maakte.

2018 GIRL
2014 L’INFINI (short)
2012 CORPS PERDU (short)
2012 SKIN OF GLASS (short Docu)

 

“Mijn vader wilde dat ik een scoutsjongen zou worden. Hij zette mij en mijn broer elke week af aan het terrein zodat we samen met de andere kinderen in de modder konden spelen of camperen. We vonden het allebei vreselijk om erheen te gaan. We wilden liever acteren, zingen en dansen want dat waren manieren om ons écht uit te leven.

Wanneer we er later achter kwamen dat dit werd beschouwd als typische meisjesactiviteiten was dat erg verwarrend. Ik was tenslotte een jongen, hoe kon het dat ik net deze dingen leuk vond? Ik hield er na een tijdje zelfs mee op omdat ik bang was uitgelachen te worden.

Vele jaren later, toen ik net begonnen was aan de filmschool, las ik een krantenartikel over een jong meisje. Ze was geboren in een jongenslichaam maar ze was ervan overtuigd dat ze een meisje was. Ik was onmiddellijk verkocht. Mijn goesting om iets te doen rond dit dappere meisje, dat de maatschappij waarin gender en geslacht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, uitdaagt, was enorm.

Zo ontstond dus GIRL. Vanuit de behoefte om iets te vertellen over hoe we naar gender, vrouwelijkheid en mannelijkheid kijken.

Maar nog meer vanuit een innerlijke strijd om een jonge heldin te tonen die haar eigen lichaam op het spel zet om te kunnen worden wie ze graag zou willen zijn. Iemand die er voor kiest om op 15-jarige leeftijd uit de kast te komen, iets waar sommige anderen een heel léven over doen.”

Lukas Dhont
(schrijver/regisseur van Girl)